Szentendrei

A REGNUM MARIANUM KÖZÖSSÉG SZENTENDRÉN

A Szentendrei Regnum Marianum múltja a ’90-es évek elejére nyúlik vissza, amikor Blanckenstein György atya, illetve a Tolonics házaspár vezényletével elindult az első helyi közösség, a Tigrisek népe.

Eleinte néhány évente indult egy-egy újabb közösség a plébániához többé-kevésbé szorosan kapcsolódó családok gyermekei számára, majd 2003. nov. 08-án hivatalosan is csatlakoztunk a Regnumhoz, megalakult a Szentendrei Helyi Regnum, első elnökünk Szandányi Ákos volt. György atya azóta is állandó tagja a helyi elnökségnek.

A közösségünkbe tartozó gyermekek nagyjából fele tartozik a plébániához. Időről időre részt veszünk közös plébániai eseményen, legutóbb a nagypénteki keresztút vezetésével segítettünk.

Közös programjaink is vannak: ősszel közös szentmisével szoktuk indítani az évet, december 24-én már több esztendeje együtt szoktunk részt venni az „utolsó” rorate szentmisén, majd kakaó-kalács agapéra várjuk a családokat. Tavasszal közös nagy hétvégére szoktunk menni mindannyian együtt. A közösségben vezető fiatalok ezen kívül több alkalommal találkoznak évközben helyi gyűléseken.

Létszámunk az eltelt bő 20 évben jócskán megnőtt: jelenleg közel 200 tagot számlálunk (120 gyermek és kb. 50 felnőtt). Nagyjából az érettségi környékén a vezetők fokozatosan átadják a csapatok irányítását a közösség tagjai számára. Ezen csapatok élete általában átalakul, mivel sokan Budapestre költöznek az egyetemi évekre.

A csapatok általában elsőáldozás után, tehát a 4. osztályt elkezdvén indulnak. 2015 őszén indult el a 21. közösségünk (ebből 15 tekinthető aktívnak). A jelenleg „élő” szentendrei csapatok időrendi sorrendben: Tigrisek, Farkasok, Keselyűk, Bobolinkok, Jákók, Lundák, Ölyvek, Batlák, Csalogányok, Őrgébicsek, Cinegék, Sármányok, Motmotok, Zebrák és Keák.

 

Szentendre, 2016. jan. 15.