Gödi

A Gödi Regnum Marianum (GRM) dióhéjban

Az első gödi regnumi közösség, a Gémek 2006 őszén indult 10-12 éves gyerekekkel. Akkor ez egy teljesen új műfaj volt itt, mivel a gödi szülők nem találkoztak ilyen közösségi formával, de hamar megszerették. Vezetőjük Rácz Laci, aki akkor még csak 3 gyerekes apuka volt. :0) A Gémek a mai napig együtt vannak, minden pénteken találkoznak és egészen jó vezetők kerültek ki közülük. A csapat egységéhez hozzájárult nagy részben az is, hogy közösen szerveztek programokat (például a vízretételt) és évről évre a helyi felnőtt farsangban is segédkeznek.

 Aztán 2010 őszén indult az RMÚE erős és hathatós támogatásával (ők adták a vezetőt, mi a gyerekeket) az első olyan közösség, ahol már nem gyerekes apukák, hanem ifjú titánok a vezetők: Andrejszki Toma és Nemes Dodó (aki azóta már elkelt és a Deák Dorka Nelli nevet viseli, de így is szeretjük :)). Ők Vöcsök néven szerepelnek a helyi RM történetében és életében, valamint a Bodza réteg lelkes tagjai.

Vöcskök

 2013 őszén indult útjára a következő remek kis csapat, az Ökörszemek. Őket Szigeti Blanka (Gém) és Pásztor Domivezeti.Domi, bár a Józsefvárosi Regnum köreiben nevelkedett (Bibic), a szíve hazahúzta – merthogy gödi – és itt vezet.Ők az első olyan csapat, ahol már a vezetők is helyiek. (Egyébként alapvetően kétféle ember van: aki Gödön lakik, és aki itt szeretne lakni.) Az Ökörszemek a Kapitányalma rétegben tevékenykednek.

 Ezt követi legfrissebb csapatunk, a Szirti Sasok közössége. Ők 2015 őszén indultak útjukra.Vezetőik Árkosy Anna ésBotos Kristóf, akik mindketten az első gödi csapatból, a Gémek közül kerültek ki.

 2014-től kezdődően működik Gödön is Keltető. (Az Ökörszemek még az újpesti Keltetőben keltek ki, de a Szirti Sasok már a helyi keltetőben készülhettek a kezdésre). A Keltetőt Perjési Petra vezeti, aki igen hozzáértően kezeli a rábízottakat, őt néhány vezetésre készülő regnumi fiatal segíti a munkájában. Nagy öröm számunkra, hogy minden vezetőnk regnumi vezetőképzőt végzett és a jövőben vezetésre készülő fiataljaink közül jelenleg is többen részt vesznek a képzésben.

 Kb. 2 éve van helyi elnökünk – vagy alelnökünk, ahogy tetszik- Mikesy Orsi személyében, aki igen jól kezeli a problémás helyzeteket és sokat segít a csapatoknak.

 Ezen kívül bevalljuk, hogy van egy rejtett Erőforrásunk: minden héten egy este szentségimádáson vesznek részt a szülők, illetve a lelkesebb kiscsapattagok, kettesével beosztva. Vélhetően ezért megy ilyen lendületesen ez a helyi kis közösség. (Mert ugye hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mi csináltuk, pedig csak éppen jelen lehettünk. :0)

 Egyébként a csapatok mindegyike aktívan kiveszi a részét a plébániai életben: több csapatból a miséken ministrálnak; együtt tartunk keresztutat, virrasztást; templomot takarítunk; farsangot szervezünk; betlehemes játékot adunk elő karácsonykor és egyéb kisebb feladatokat is vállalunk.

 Szerencsére a helyi természeti adottságok is nagyon jók, így télen a befagyott Dunán korcsolyázni és hokizni szoktunk, nyáron pedig a nagy melegekben jókat fürdünk a hűs Duna vizében J. Remek bicikliút is van Gödön át Vácra (és tovább Szobra), amit több csapat is ki szokott használni.

 Az év egyik legjobban várt eseménye a vízretétel: itt az újpesti Regnum tagjaival együtt tesszük vízre a hajókat és miután a helyi plébános megáldotta azokat, egy hatalmas evezős-fürdős-sárkányhajózós-vízibombacsatás-játszós nap veszi kezdetét. Délben a finom leves és a tömérdek mennyiségű palacsinta után pedig folytatjuk, amit félbehagytunk…

 Göd, 2016. január