Remetei

A Remetei Regnum (RRM) a Kápolnai közösségben gyökerezik, ami még a  rendszerváltás  előtt Waigand Jóska bácsi körül kelt életre. Ő volt az a pap, aki a kommunista számkivetésben is tudta építeni Isten országát. Szerette a gyerekeket, miséjére főként fiatal családok jártak. A közösség ereje akkora volt, hogy rövidesen saját iskolát indított (ÖKU), a családok gyermekeit pedig már akkor regnumi körülmények között fogták össze közösségekbe.

    Hivatalosan 1984-ben vált helyi Regnummá a meglévő pár nép, azóta működik és növekszik az RRM. Az ÖKU-hoz való különös kötődés miatt nálunk első osztálytól indulnak népek, évente egy. (Néha a nagy létszám miatt ez később kettéválik.) A kicsik kezdetben nem lakásokon, hanem az iskolában tartják alkalmaikat, melyeknek témája másodiktól az elsőáldozás. Az RRM egyik különlegessége ugyanis, hogy csapataink együtt elsőáldoznak. A felkészítést és a  felemelő ünnep szép lebonyolítását hagyományosan Kemenes Góbor atya végzi, az utóbbi időben pedig – másik remetei papunk, Szűcs Balázs atya kezdeményezésére – próbálunk a plébániával együttműködni.

    A tanévet Veni Sanctéval szoktuk indítani, ahova mindenkit várunk: kicsit-nagyot, szülőt-gyereket. A decemberi rorate és helyi másodikszerda dömping után a kicsiknek a barlangkarácsonyon próbáljuk közelebb hozni Urunk születését, a tavaszi helyi hétvégén pedig ismét a teljes RRM szokott találkozni. Ennek formája évente más és más, de tartalma már hagyomány: sok játék, közös szentmise, finom ebéd és kürtös kalács. Ezután a vezetők általában elvonulnak saját vezetői hétvégéjükre.

    Jelenleg 11 junior és kb. 15 szenior közösségünk működik – ki-ki a saját formájában. 2015 decemberében régi-új közösségként a Waigand közösség hivatalosan is a Regnum Marianum tagja lett, tagjai letették a decnyolc-on elmondott fogadalmat.

A sok testvér, a közös iskola és a falusias légkör egészen különleges, bensőséges hangulatot kelt itt Remetén.